Gezonder leven

Gezonder leven

Veel dingen hebben betrekking tot je levensstijl. Je kan wel denken dat je heel gezond eet, maar voor hetzelfde geld eet je veel te weinig. Het is bekend dat veel Nederlanders ongezond eten en vaak overgewicht hebben. Dit vaak een deels onwetendheid, maar ook te lui zijn. Al deze factoren hebben invloed op je gezondheid. Zo kan je van te veel en vet eten last krijgen van hart en vaatziekten. Maar ook kan je, als je veel te zwaar bent, last krijgen van botten en gewrichten.  Maar wat kan je nou doen om gezonder te leven?

Gezond leven

Stoppen met roken

Roken is een groot probleem in Nederland. Jaarlijks overlijden 20.000 mensen van twintig jaar en ouder aan de gevolgen van roken. Toch is er niet bekend hoeveel het er precies zijn. Je hebt het misschien niet door, maar bijna iedereen rookt passief. Passief roken is het meeroken. En meeroken houdt in dat je de rook van andere mensen binnen krijgt. Stel je voor je hebt een gezellig tuinfeestje en de persoon naast je steekt een sigaret op. Dan krijg je onbewust rook binnen. De consequenties hier van zijn soms even erg als het roken zelf. Door roken vergroot je de kans op: longkanker en nog vele andere soort kanker, maar ook kun je er COPD van krijgen. Dit houdt in dat je dagelijks benauwd bent, en dus altijd zuurstof toegediend moet krijgen. COPD is chronisch en gaat dus niet meer over als je het eenmaal hebt.

Meer beweging

Weinig bewegen is soms even ongezond als ongezond eten. Door te weinig bewegen heb je meer kans op diabetes, hoge bloeddruk en stress. Als je denk dat je veel moet bewegen om deze ziektes te voorkomen heb je het fout. Door een halfuurtje matige beweging per dag nemen de risico’s op die ziektes al enorm af. Matige beweging zijn kleine handelingen zoals; schoonmaken, het gras maaien, traplopen etc.

Minder stressen

Stress is een soort van spanning, dit kan veel gevolgen hebben op je lichaam. Stress van veroorzaakt worden door veel dingen. Bijvoorbeeld door je werk, school, relatie, ruzie etc. Als je te veel stress hebt kan dit gevolgen hebben in je dagelijkse leven. Je kan je snel opgebrand voelen, maar ook kun je totaal geen energie en motivatie meer hebben. Mensen die dit ervaren hebben meestal last van een burn-out. Dit kun je genezen door meer rust te nemen.

Meer slapen

Veel mensen weten niet hoe belangrijk goed en genoeg slapen is. Tijdens het slapen komen je hersenen en lichaam goed tot rust. Te weinig slapen kan dus veel effect hebben in je dagelijks leven.

De meest voorkomende gevolgen zijn: vermoeidheid, concentratieproblemen, geen energie, irritaties, verminderde productiviteit en een vertraagd reactievermogen.

Gezond eten

Groente en fruit bevatten veel vitamines. Deze vitamines zijn erg goed voor je lichaam en zorgen voor je weerstand. Slaap je weinig en eet je ongezond? Dan is de kans dat je ziek wordt veel groter. Zorg dus dat je genoeg en gevarieerd eet. Hiervoor is de schijf van 5 gemaakt. Dit is een schijf met 5 vakken waar in staat welke voedingsstoffen je binnen moet krijgen op een dag. Als je niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt, maar juist veel meer suikers, ze je lichaam deze suikers om in vetten. Hiervan krijg je overgewicht, en dat verhoogt de kans op hart en vaatziekten.

Reageren is niet mogelijk.