Online veiligheid voor studenten

Online veiligheid voor studenten

Als student zijn je verslagen en documenten je meest waardevolle bezittingen. Hier gaan uren aan bloed, zweet en tranen in zitten en deze bescherm je natuurlijk met je leven. Het maakt niet uit of je bezig bent met onderzoek, projecten of gewoon je persoonlijke gegevens, je wil niet dat deze gedeeld worden of dat je ze kwijtraakt. Om je studie een succes te maken, moet je je gegevens online veiligstellen met behulp van www.digitrust.nl. In deze blog lees je alle informatie over waarom dit zo belangrijk is en hoe je dit het beste aanpakt.

Bescherming tegen hackers

Studenten worden helaas te vaak getarget in een cyberaanval. Hackers willen maar al te graag toegang krijgen tot je persoonlijke informatie, resultaten en natuurlijk je financiële gegevens. Als student moet je deze vervelende hackers voor zijn. Gebruik sterke wachtwoorden, tweefactorauthenticatie en wees kritisch. Phishingaanvallen komen heel vaak voor en jammer genoeg lukt dit ook nog best vaak. Als je een mail of een website niet vertrouwt, klik dan nergens op. Zo zorg je dat jouw gegevens veilig blijven en dat je geen extra stress hoeft te verwerken in je studietijd.

Ontwijk online criminaliteit

Heel veel persoonlijke informatie wordt gedeeld op het web. Hier wordt heel veel misbruik van gemaakt voor identiteitsdiefstal of andere criminele activiteiten. Dit is absoluut iets waar je niet mee te maken wil krijgen. Als jouw persoonlijke gegevens hierbij betrokken worden kan dat zeer ernstige gevolgen hebben: van financiële schade tot reputatieverlies. Wees voorzichtig met het delen van informatie online en check altijd of het bedrijf dat je informatie vraagt betrouwbaar is. Bedrijven moeten ook aan allerlei vereisten voldoen, zoals bijvoorbeeld CCV pentesten om te achterhalen of de website veilig is. Door even de certificeringen van de website te checken, weet jij in ieder geval zeker dat je geen onnodig risico loopt.

Maak een back-up

Op jouw laptop zal heel wat waardevolle informatie staan, als student is het heel belangrijk om goed om te gaan met deze informatie. Denk aan je persoonlijke gegevens, maar ook zeker aan verslagen, onderzoeken, projecten of andere belangrijke documenten. Deze moet je allemaal veilig stellen. Als je uren werk hebt gestoken in een project, wil je natuurlijk dat dit document een veilig plekje heeft op je computer. Je kunt gebruik maken van een back-up in de zin van een harde schijf of usb-stick, maar je kunt ook denken aan werken in de cloud. Je gegevens worden dan online en beveiligd opgeslagen en zo heb je van elke laptop of computer toegang tot je documenten. Super handig, want als jouw laptop het dan onverhoopt begeeft, kun je toch nog bij je bestanden vanaf een andere computer of laptop. Zo bespaar je jezelf een hartverzakking als je laptop ineens crasht. Je kunt bijvoorbeeld in Google Documenten werken. Dat is gratis, ook belangrijk als student en super makkelijk te gebruiken, ook als je geen ICT studeert. Zo werken is nog een handige manier om geen onnodige risico’s te nemen. Het leven als student is al spannend genoeg, toch?

Reageren is niet mogelijk.