VPS server: wat is het precies?

VPS server: wat is het precies?

Een virtuele privé server is een kleinere server naast een grotere fysieke server. Je kunt meerdere VPS servers aan een grotere fysieke server koppelen. Zo kun je dus op meerdere locaties binnen je bedrijf VPS servers installeren zodat je gemakkelijk en snel binnen de public cloud kunt werken.

Wat is een vps server

Hoe worden ze het meest gebruikt?

Ze worden tegenwoordig het meest gebruikt door de internethostingproviders (ISP). De virtualisatie maakt het mogelijk om op een grote fysieke server een aantal kleine VSP servers te koppelen zodat de grote server een veel minder groot deel van de tijd gebruikt wordt. Daarnaast levert het gebruik van de virtuele servers veel veiligheid op.

Virtualisatie kan ook worden gebruikt om verschillende niet-uitwisselbare besturingssystemen op een en dezelfde computer te laten draaien.

Bij de VPS servers draait het dus allemaal om het opsplitsen van de grote fysieke servers in kleinere (virtuele) servers. Iedere VSP krijgt een eigen resource. Dit houdt in capaciteit, rekengeheugen opslag etc. je kunt het als het volgende zien: als een grote fysieke server een geheugen van 8GB RAM heeft, hebben de virtuele servers minimaal 256 MB beschikbaar

Geheugen van de VPS servers

Elke VPS server heeft zijn eigen RAM. Dit houdt in eigen schijfruimte, eigen processen, eigen OS, eigen serverload en zelfs een eigen filesysteem. Een VPS servers is dus eigenlijk helemaal onafhankelijk van de grote fysieke server.

Het aparte van een VPS server is dus dat de fysieke en de virtuele servers samenwerken maar ook weer niet. Zo hebben ze wel dezelfde informatie maar hebben elke virtuele servers eigen resources. Als de ene VPS server heel sloom is hoeven de andere servers daar geen last van te hebben. Als de grote fysieke server een probleem heeft met de laadtijden etc. hebben de VPS servers daar wel last van, omdat het probleem dan de hoofdserver treft.

Reageren is niet mogelijk.