Welke behandeling beschermt uw houten tuinhuis optimaal?

Welke behandeling beschermt uw houten tuinhuis optimaal?

U wilt graag dat uw tuinhuis zo lang mogelijk mee gaat. U zal hem moeten beschermen tegen de zon, wind en regen. Maar hoe kan u dit het beste doen? Als u uw tuinhuis optimaal wilt beschermen, kunt u het beste uw tuinhuis aan de binnen- en de buitenkant behandelen. Er zijn twee veel gebruikte en effectieve manieren om uw tuinhuis optimaal te beschermen tegen de genoemde weersomstandigheden.

Schimmel en rot voorkomen

Het beste is om uw tuinhuis met keteldruk-impregnatie of sproei-impregnatie te behandelen. Als u gebruik gaat maken van sproei-impregnatie, is het van belang om uw tuinhuis aan de buitenkant nog te behandelen met beits. Het doel van beide behandelingen is ervoor te zorgen dat uw houten tuinhuis waterafstotend wordt en beschermd is tegen schimmels.

Het verschil tussen keteldruk-impregnatie en voorbehandelen en beitsen


Keteldruk-impregnatie
Bij keteldruk-impregnatie wordt het impregneermiddel diep in het hout geperst. Maar hoe gaat dit proces nou? Als eerste wordt een vacuüm in een ketel gecreëerd en daarna wordt de ketel met impregneermiddel gevuld. Als de ketel gevuld is, zal de druk worden opgevoerd. Door de druk wordt het impregnatiemiddel in het hout geperst. Het hout zal worden verzegeld waardoor het optimaal tegen alle weersomstandigheden beschermd is.

Een nadeel van keteldruk-impregnatie kan zijn dat het hout door de druk iets krom kan gaan buigen. Het monteren van uw tuinhuis kan moeizamer gaan. Daarentegen blijft uw tuinhuis altijd beschermd tegen de zon, wind en regen en u hoeft er niks meer aan te doen. Dit is de beste bescherming die u voor uw tuinhuis kan hebben. Door gebruik te maken van keteldruk-impregnatie zal de houtstructuur blijven bestaan.

Voorbehandeling en beitsen

Een ander veel gebruikte bescherming voor houten tuinhuizen is de combinatie uit een voorbehandeling (sproei-impregnatie) met een aanvullende laag beits aan de buitenkant van het huis. Het beste is om voor de montage van uw tuinhuis, alle onderdelen te behandelen met sproei-impregnatie. Dan zijn ook de onderdelen beschermd, waar u later niet meer bij kunt komen. Hierbij moet u denken aan de ver en groef van de wanddelen. De voorbehandeling beschermd uw tuinhuis tegen schimmels.

Om uw huis ook optimaal te beschermen tegen weersinvloeden, is het beste om na de montage van uw tuinhuis een laag beits aan de buitenkant aan te brengen. Uw huis is op deze manier voor een periode van ongeveer 5 jaar beschermd. Daarna zal de laag beits vernieuwd moeten worden.

Waarop moet u letten bij het uitkiezen van een sproei-impregnatie en een beits?


Twee factoren zijn heel erg belangrijk bij de keuze van uw producten voor een behandeling van uw tuinhuis. Ten eerste moeten deze vochtregulerende eigenschappen hebben, omdat het hout bij verschillende weersomstandigheden gaat werken. Ten tweede moeten de producten voor het gebruik van houtdelen die buiten staan geschikt zijn.

Impregneren is mij veel te veel werk


Denkt u nou, wat is dit toch veel werk en kan ik dit wel. Bij diverse leveranciers voor tuinhuizen kunt u dit door hun laten doen, zoals bij www.lugarde.nl

Reageren is niet mogelijk.