Voorbereiden op het moederschap

Voorbereiden op het moederschap

De zwangerschap is een erg bijzondere tijd. Er groeit immers een klein mensje in je buik, waar je je leven lang voor blijft zorgen. Je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Dingen die eerst totaal onbelangrijk leken, staan nu bovenaan je prioriteiten lijstje. Andersom geldt het ook: dingen die eerst ontzettend belangrijk leken, doen je nu niks meer. Kortom, er verandert veel in je leven. Hoe bereid je je voor op deze veranderingen?

Ervaringen van anderen

Hoewel iedereen de zwangerschap en het hebben van een kindje anders ervaart, helpt het wellicht toch om te weten hoe andere moeders of bijna-moeders erin staan. Op die manier voel je je minder alleen in dit proces. Het lezen van boeken of het praten met andere moeders kan daarin ontzettend helpen.

Zwangerschap vastleggen

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lijf. Daarnaast spelen hormonen een grote rol. Hoe ellendig je je soms ook voelt, toch is de zwangerschap een erg bijzondere tijd en hier moet je dan ook zeker van genieten. Er zijn verschillende manieren om de zwangerschap vast te leggen, zodat je altijd terug kan gaan naar deze tijd. Koop bijvoorbeeld een invul zwangerschapsboekje. Hierin kan je bijhouden hoe je je voelt, hoe groot de baby is en hoe ver je bent in het proces. Daarnaast kan je ook een gipsbuik laten maken. Ook kunnen er tegenwoordig 3D-beeldjes gemaakt worden van je lichaam. Zo kun je altijd blijven zien hoe je lichaam er in deze staat uit ziet.

EHBO-cursus

Je hoopt het nooit mee te hoeven maken, maar er kan natuurlijk altijd iets gebeuren waardoor je EHBO moet toepassen op je baby of kindje. Het is dan wel handig om te weten wat je moet doen, zonder direct compleet in paniek te raken. Via het Rode Kruis kan je een EHBO-cursus volgen. Er bestaan ook cursussen speciaal gericht op kinderen. Op die manier ken je in elk geval de basisvaardigheden en kan je je kindje altijd helpen uit benarde situaties.

Reageren is niet mogelijk.