Uitvaart kind: Begraven of cremeren van een kind

Uitvaart kind: Begraven of cremeren van een kind

Het verliezen van een kind is een gebeurtenis waardoor het leven in een keer op de kop kan staan. Het is daarom ook erg belangrijk dat de uitvaart van een kind compleet naar wens wordt verzorgd. Een bijzondere herinnering is wat het afscheid van een kind wordt. Tijdens het verlies kom je als ouder voor verschillende keuzes te staan waaronder het verzorgen van het kindje van de keuze of je het kindje wil cremeren of begraven.

De verzorging van het kindje speelt een grote rol in het verwerken van het verlies van de ouders. Zij zullen er dan ook zo veel mogelijk bij betrokken willen zijn. Je kunt er ook voor kiezen dat je het kindje zelf wil aankleden, maar dit kun je ook uit handen geven. Het kindje kan ook thuis worden opgebaard in een eigen wiegje of bedje, maar ook dit kan in het uitvaartcentrum worden gedaan.

De keuze cremeren of begraven heeft voor ieder een andere gedachte. Je kunt er voor kiezen om jouw kindje in de eigen woonplaats te laten begraven maar het mag ook in een andere gemeente. Bij de meeste begraafplaatsen is er een kindergedeelte. Op een begraafplaats heb je vaak de mogelijkheid om een eigen graf met grafrecht. Als ouders zijnde mag je dan zelf bepalen wie en wat voor een periode van tien tot dertig jaar met eventuele verlenging.

Je kunt er ook voor kiezen om de baby te laten cremeren, maar lang niet elke gemeente heeft een crematorium. Bij de crematie kun je meestal mee tot het allerlaatste moment. Per locatie is het weer anders. Je krijgt vaak na 6 weken een oproep om het as te kunnen ophalen. Dit kan bewaart worden in een mooie urn of bijvoorbeeld een sieraad. Schrik daarbij niet van de hoeveelheid as, aangezien de het kindje nog erg klein is zal er maar een handje vol van as overblijven.

Reageren is niet mogelijk.