Scriptie met succes afronden? Gebruik deze tips!

Scriptie met succes afronden? Gebruik deze tips!

Voor een groot gedeelte draait het bij het schrijven van je scriptie om het maken van de juiste keuzes. Je kunt soms zo hard werken, maar wanneer je niet de juiste richting op werkt heb je de kans dat je alles voor niks aan het doen bent. Bij het schrijven van je scriptie is het daarom slim om een aantal tips te volgen en het kan maar zo zijn dat je er sneller van af bent dan je denkt!

Het onderwerp en de hoofd- en subvragen

We willen vaak overhaast een onderwerp kiezen en de daarbij hoofd- en subvragen stellen, zodat we sneller aan de slag kunnen en dus sneller klaar zijn. Maar zijn we daardoor wel sneller klaar? In bijna alle gevallen is het antwoord daarop ‘nee’. 

Zorg er ten eerste voor dat je een onderwerp hebt dat je leuk vindt, zodat je ook daadwerkelijk zin hebt om aan je scriptie te gaan werken en je er met enthousiasme mee bezig kunt zijn. Daarnaast zijn de hoofd- en subvragen het kader van waaruit je jouw hele scriptie gaat schrijven. Formuleer deze daarom niet te snel en denk er goed over na. Dit geeft veel en veel meer structuur tijdens het gehele project. 

Planning maken en bijhouden

Een planning maken wordt al vaak vergeten of overgeslagen, omdat dit voelt als een verspilling van tijd. Je wordt uiteindelijk namelijk niet beoordeeld op je planning. Toch is een planning ontzettend belangrijk om je nog meer structuur te geven en zodat je altijd weet of je voor of achter de planning loopt. Heb je een planning gemaakt? Dan is het belangrijk dat je deze ook echt bijhoud. Doe dit bijvoorbeeld op een wekelijkse of zelfs dagelijkse basis. Lees hier meer over een plan maken voor je scriptie.

Het na laten kijken van je scriptie

Het heerlijke geval van wanneer we onze scriptie hebben afgerond kan tegelijkertijd ook wel eens een valkuil zijn. We willen hem overhaast inleveren, omdat we het er eindelijk op hebben zitten. Maar zorg ervoor dat je alles zelf nog goed nakijkt en eventueel ook door iemand anders na laat kijken. In verhouding met hoeveel tijd je al in je scriptie hebt gestoken is het na (laten) kijken van je scriptie snel gedaan. 

Helemaal wanneer spelling bijvoorbeeld niet je sterkste onderdeel is dan is het belangrijk dat je de spelling van je scriptie na laat kijken. Wanneer de spelling ontzettend slecht is dan kan het ook zo zijn dat je niet alleen minpunten krijgt, maar het kan zelfs zijn dat je complete scriptie om deze reden wordt afgekeurd. 

Reageren is niet mogelijk.