Mondkapjes met filter kopen? Het is niet nodig, maar wel fijn

Mondkapjes met filter kopen? Het is niet nodig, maar wel fijn

Voor het openbaar vervoer moet je een niet-medisch mondmasker dragen en dan kun je mondkapjes met filter kopen voor extra bescherming. In het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje verplicht en doe je dit niet, dan kun je een boete krijgen van €95. Het is niet verplicht om een filter toe te voegen, maar het kan wel gewenst zijn. Hier vind je meer informatie over mondkapjes en de werking ervan, zodat je zelf kunt bepalen of je mondkapjes met filter wilt kopen of niet.

 

Mondkapjes met filter kopen is niet nodig

Het is belangrijk om voorop te stellen dat in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes verplicht zijn gemaakt. Deze bestaan vaak uit een stoffen of papieren mondstuk met touwtjes of elastiekjes om ze achter je oren te binden. Je mag ook zelf een mondkapje maken en daarmee het openbaar vervoer in. De regels vertellen niets over filters en de redenering daar achter is simpel:

  1. Niet-medische mondkapjes beschermen je niet tegen het oplopen van het virus, maar ze zorgen ervoor dat jij het virus minder gemakkelijk overdraagt.
  2. Alleen als iedereen mondkapjes draagt beschermt men elkaar.
  3. In het openbaar vervoer zijn mondkapjes verplicht gemaakt dus iedereen draagt ze.

 

Waar is het filter dan voor?

Toch is het goed mogelijk dat je besluit om toch mondkapjes met filter te kopen. Want het feit dat niet-medische mondkapjes jou niet beschermen tegen het oplopen van het virus is geen fijne gedachte. Het is natuurlijk zo dat iedereen elkaar beschermt door een mondkapje te dragen, maar voor meer zekerheid voor jezelf kun je overwegen toch een filter toe te laten voegen. Niet alle niet-medische mondkapjes zijn van goede kwaliteit en er zijn ook nog steeds mensen die ze niet goed of opnieuw gebruiken. Met een filter bescherm je je tegen anderen die zich niet aan de regels houden.

 

Wat doet een filter precies?

Een filter in mondkapjes heeft verschillende functies. Je kunt stoffen mondkapjes met filter kopen. Deze hebben een speciaal vakje waar je de filter in kunt doen. Het masker wordt er 70 procent efficiënter van (dit zijn dan wel NCN gecertificeerde filters) en als je ze wast kun je ze opnieuw gebruiken. Daarnaast kun je ook mondkapjes met filter kopen die je tot vijf keer kunt hergebruiken. Dat is natuurlijk ook al een hele stap vooruit vergeleken met eenmalig gebruik. Door mondkapjes met filter te kopen, maak je deze ook gebruiksvriendelijker.

 

Wel of niet voor mondkapjes met filter kiezen?

Deze keuze is uiteindelijk voor jou. Je hoeft geen mondkapjes met filter te kopen om het openbaar vervoer in te mogen, maar dat betekent niet dat je het niet kunt. Het is beter om voor een mondkapje met een filter te kiezen dan voor medische mondkapjes, want deze moeten beschikbaar blijven voor het medisch personeel. Mondkapjes met filter zijn niet duur en opnieuw te gebruiken. Je koopt ze als je meer zekerheid zoekt.

Reageren is niet mogelijk.