Mijn Mac loopt vast! Wat nu?

Mijn Mac loopt vast! Wat nu?

Zit je vaak achter je Mac? Dan gebruik je hem dus intensief en kan het zomaar een keer gebeuren dat hij vastloopt. Wat je dan moet doen? Wij vertellen het je! In dit artikel geven we je namelijk een aantal handige tips, waarmee je dit probleem zelf kunt oplossen. Lukt het je na het lezen en opvolgen van onze tips nog niet om je Mac weer aan de praat te krijgen? Schakel dan een Apple expert in.

Een programma op je Mac is vastgelopen

Doet je Mac niet meer wat je wil omdat een programma is vastgelopen? Neem dan de volgende 3 stappen.

  1. ‘Forceer’ het programma te stoppen. Gebruik hiervoor de toetsencombinatie CMD + ALT + ESC.
  2. Ga naar je Dock (je Dock is je menubalk onderin je beeldscherm) en klik daarna met je rechtermuisknop op het programma dat je wil forceren te stoppen en klik ‘Forceer stop’ aan. Als het goed is, zie je dat het programma zich afsluit en het pictogram inactief wordt.
  3. Klik, als je nog in een programma zit, op het logo van Apple linksboven en klik daarna op ‘Forceer stop’.

Je Mac reageert helemaal niet meer

Reageert je Mac helemaal meer? Dan is deze hoogstwaarschijnlijk overbelast met foto- en/of videobestanden of je had te veel programma’s tegelijk openstaan. Je kunt je Mac uitzetten door de powerknop een aantal seconden ingedrukt te houden. Dit doe je totdat je beeldscherm zwart wordt. Je Mac sluit zichzelf nu automatisch af. Gebruik deze manier van afsluiten alleen als je Mac niet meer reageert. In alle andere gevallen die je je Mac op de reguliere manier af te sluiten.

Je Mac is traag met opstarten

Doet je Mac er lang over om op te starten? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben. We noemen er hieronder 3.

  • Het kan zijn dat de harde schijf van je Mac vrij vol is. Een vrij volle harde schijf zorgt ervoor dat er weinig geheugen overblijft om mee te kunnen werken. Je kunt (weer) meer ruimte creëren door een aantal bestanden te verwijderen of door ze over te hevelen naar een externe harde schijf.
  • Het kan zijn dat er programma’s automatisch worden opgestart die je helemaal niet gebruikt. Je kunt dit aanpassen via ‘systeemvoorkeuren’ door eerst op ‘Accounts’ en dan op het tabje ‘Inloggen’ te klikken. Als je hier eenmaal bent, kun je met behulp van het +teken en het -teken programma’s toevoegen of verwijderen.
  • Het kan zijn dat het nog steeds onduidelijk is waarom je Mac er lang over doet om op te starten. In zo’n geval kun je nog kijken of het probleem aan je Mac wel echt te maken heeft met traag opstarten. Je doet dat door je Mac op te starten zonder een programma standaard te openen. Hou je spatiebalk hiervoor tijdens het opstarten ingedrukt. Op deze manier kun je eenvoudig en snel zien of je Mac traag opstart of dat hij om een andere reden vastloopt.

Je kunt nog steeds niet probleemloos computeren?

Loopt je Mac vast, maar weet je nog steeds niet precies waarom? Schakel dan een professional in. Deze weet voor vrijwel alle problemen wel een oplossing te bedenken. Voor je het weet, draait jouw Mac dan dus weer als een zonnetje!

Bron: https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-rotterdam/

Reageren is niet mogelijk.