Help! Mijn computer is traag! Wat nu?

Help! Mijn computer is traag! Wat nu?

Natuurlijk zit niemand te wachten op een langzame computer. Toch kan het systeem van je computer na verloop van tijd trager worden. Hieronder lees je wat de oorzaak hiervan kan zijn en vooral wat je ertegen kunt doen.

  • Programma’s die uit zichzelf opstarten

Bij het laden van Windows starten veel programma’s uit zichzelf op. Ook wanneer je programma’s niet gebruikt, draaien ze op de achtergrond, nemen ze een gedeelte van het computergeheugen in beslag en vertragen ze je computer. Je kunt hier iets aan doen door naar ‘Start/Uitvoeren’ te gaan en ‘msconfig’ in te voeren. Er komt nu een scherm tevoorschijn. In dat scherm ga je naar het tabblad ‘Opstarten’. Op dit tabblad kun je aangeven van welk programma je niet wil dat ze automatisch opstarten. Weet je niet zeker of je een programma wel of niet kunt verwijderen? Laat deze dan staan en vraag een computerspecialist om hulp.

  • Onnodige software die op je computer staan

Zonder dat je het doorhebt, installeer je soms software die je misschien maar een paar keer gebruikt en waar je vervolgens niets meer mee te doen. Denk dan bijvoorbeeld aan een spelletje dat je hebt uitgespeeld. Deze kun je met een gerust hart van je computer verwijderen. Ga hiervoor naar het configuratiescherm en dan naar ‘Programma’s toevoegen of verwijderen’. Let wel op wat je verwijdert. Weet je niet zeker waar een programma voor wordt gebruikt, blijf er dan van af.

  • Een virusscanner die niet up-to-date is

Virussen vertragen je computer ook. Daarom is het belangrijk te checken of je de meest recente updates van je virusscanner hebt geïnstalleerd. Deze updates worden meestal automatisch geïnstalleerd, maar af en toe controleren of dit wel echt gebeurt, is geen gek idee. Verder slaan de meeste virusscanners vanzelfsprekend automatisch alarm als ze een virus op je harde schijf hebben gevonden, maar het is nooit verkeerd een keer extra te scannen.

  • Een harde schijf die niet gedefragmenteerd is

Door de harde schijf van je computer te laten defragmenteren wordt alle data weer geoptimaliseerd. Alle programma’s worden weer op een efficiënte manier geordend en dat kan het laden van programma’s behoorlijk versnellen. Om de harde schijf te laten defragmenteren ga je naar ‘Start’, ‘Alle programma’s’, ‘Bureauaccessoires’ en ‘Systeemwerkset’. Hierna kom je uit bij ‘Schijfdefragmentatie’. Na de defragmentatie laden programma’s doorgaans heel wat sneller.

  • Een harde schijf die niet gecontroleerd is

Heeft het defragmenteren toch niet voldoende geholpen? Laat dan de harde schijf van je computer nakijken door een ervaren computerspecialist. Een harde schijf bestaat uit draaiende delen en dat maakt ‘m gevoelig voor slijtage en warmteontwikkeling. Slijtage van de harde schijf kan niet alleen de leessnelheid, maar ook de schrijfsnelheid van bestanden negatief beïnvloeden en zelfs beschadigingen veroorzaken. Slijtage aan de harde schijf zorgt er ook voor dat je computer steeds trager wordt. De harde schijf kan er zelfs defect door raken, waardoor je bestanden kwijt kunt raken. Dat is natuurlijk het laatste dat je wil. Daarom kun je in zo’n geval het best een nieuwe harde schijf laten installeren. Er zijn genoeg experts die dit voor je willen doen.

Bron: https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-rotterdam/

Reageren is niet mogelijk.