Geschiedenis van chocolade en de gebruikelijke consistenties

Geschiedenis van chocolade en de gebruikelijke consistenties

Wanneer je chocolade eet sta je waarschijnlijk niet stil bij de lange geschiedenis die dit reepje heeft. Duizenden jaar oude geschiedenis, rond de vierduizend jaar geleden is dit zoete product ontdekt. Het is dus meer dan een lekkernij die een zoete glimlach op je gezicht kan toveren. Vroeger werd chocolade zelfs Voedsel van de Goden genoemd, door onder andere de Azteken en de Maya’s. Bij deze Meso-Amerikaanse beschaving, de Azteken, was chocolade zelfs een geldig betaalmiddel.

De Colombiaanse afkomst uit de Nieuwe Wereld

Chocolade heeft dezelfde roots als koffie, namelijk de Colombiaanse oude culturen in Latijns-Amerika. Wij Europeanen kregen voor het eerst de chocoladesmaak gepresenteerd door ontdekkingsreiziger Cortes. Cortes bracht cacao mee uit de “Nieuwe Wereld” en wij konden hier voor het eerst genieten van drank met een chocolade smaak. In het toenmalige Europa werd dit als grote luxe beschouwd, die alleen voor een select publiek was weggelegd. Midden negentiende euro kreeg chocolade de vaste vorm die we nu kennen. Dit werd mogelijk gemaakt voor de consistentie van suiker met cacaoboter. Deze twee ingrediënten werden toegevoegd aan het cacaomengsel. Het duurde circa drie decennia voordat de variant melkchocolade werd gemaakt, door de toevoeging van koemelk.

Hoe en waar wordt cacao geteeld?

Landen rond de evenaar vormen de thuisbasis voor het belangrijkste ingrediënt van chocolade. De origine van onze import lekkernij ligt dus in Amerika, Afrika en Azië. Cacaobonen hebben de tropische warmte nodig die de jungles rond de evenaar ze goed kunnen bieden. De boom bloeit in twee cycli van zes maanden, het hele jaar dus. Na het bloeiproces zijn de vruchten, de cacaobonen, rijp voor oogst. De barst van de vrucht wordt door cacao telers afgeneden waardoor de pulp geoogst kan worden.
Het fermenteringsproces vindt plaats tussen bananenbladeren, waar de cacaobonen gaan verkleuren en de eerste aroma’s krijgen. Afsluitend vindt het drogingsproces plaats.

Het heerlijke eindproduct chocolade

Een ingewikkeld proces waarbij het essentieel is hoe temperatuur, tijd en de consistentie op elkaar afgestemd zijn. Door hier en daar te schuiven in één of meerdere van deze factoren kan de smaak al heel anders uitpakken. De hoofdingrediënten zijn: het cacaomengsel, suiker en cacaoboter. Hiermee wordt pure chocolade gemaakt. De variatie tot melkchocolade is mogelijk met de toevoeging van (koe)melk en witte chocolade wordt veelal gemaakt met melkpoeder. Hiernaast zijn er diverse variaties door toevoegingen van aroma’s, vruchten en andere ingrediënten.

Reageren is niet mogelijk.