Classificaties van Italiaanse wijn

Classificaties van Italiaanse wijn

Het etiket op een fles wijn verteld veel over de inhoud van de fles en dus over de wijn. Maar hoe kun je dit het beste aflezen? In dit artikel behandel ik het etiket op Italiaanse wijn. Want waar moet je naar kijken op een etiket wanneer je Italiaanse wijn bestellen wilt. In 1992 zijn er nog aanpassingen gedaan aan de classificatie van Italiaanse wijn. Er zijn vier verschillende classificaties. Van deze vier classificaties vallen er 2 onder de europese norm voor kwaliteit. Deze worden vastgesteld bij het produceren van Italiaanse wijn. Bij Italiaanse wijn bestellen kun je kijken naar deze klassen om de juiste wijn te vinden. De vier verschillende klassen zijn. 1. ‘Vino da Tavola’, 2. ‘Inidcazione Geografica Tipica’ ook wel ‘IGT’ genoemd, 3. ‘Denomianzione di Origine Controllata’ ook wel ‘DOC’ genoemd, en nummer 4. de ‘Denomianzione di Origine Controllata e Garantita’ met de afkorting ‘DOCG’.

De klasse Vino da Tavola geeft aan dat de wijn afkomstig is uit Italië.

Daarnaast geeft deze aan dat er geen regels zijn vastgesteld bij het maken van deze wijn. Dat hoeft niet te betekenen dat de wijn slecht is van kwaliteit, maar het kan zijn dat er druiven in de wijn zitten die afkomstig zijn uit verschillende delen van Italië. Op het etiket is echter wel verplicht om het flesnummer te benoemen. Daarnaast moet ‘Vino da Tavola’ zichtbaar zijn op het etiket en de inhoud van de fles. Ook moeten de gegevens zichtbaar zijn van de producent en het alcoholpercentage. Als laatste moet op het etiket zichtbaar zijn welke kleur de wijn heeft en wat het merk is van deze wijn. Wanneer je online Italiaanse wijn gaat bestellen kun je hier naar kijken. Er zitten zeer veel goede wijnen bij, en deze variëren behoorlijk in prijs.

De klasse IGT of ‘Indicazione Geografica Tipica’ geeft aan dat deze wijn afkomstig is uit een bepaalde regio in Italië.

Deze titel is eigenlijk gemaakt voor alle nieuwe Italiaanse wijn. De producenten van nieuwe wijnen waren blij met deze nieuwe regelgeving. Hun nieuwe wijn behoorde plots tot de beste wijnen ter wereld. De druif en het oogstjaar bepalen of de wijn geschikt is als IGT. Deze moeten aan strenge richtlijnen voldoen, en zijn dan ook van zeer hoge kwaliteit. Wanneer je besluit om Italiaanse wijn te bestellen zal ik deze zeker overwegen. Verder staat op een IGT etiket de max opbrengt druiven per hectare en wat de maximum opbrengst aan wijn is. Daarnaast staat het alcoholpercentage in de fles en welke druiven zijn gebruikt. Het gebied moet vermeld worden op het etiket en er mogen max 2 druivensoorten aanwezig zijn in de fles. Als laatste moet het jaar van oogsten vermeld worden op het etiket.

Bij de klasse ‘DOC’ wordt gecontroleerd of er geen fraude aanwezig is op deze wijn. Wijnproducenten die deze titel willen voeren moeten inzicht geven in hun wijgaarden en de opbrengen per hectare, deze moeten allen beschreven worden bij de Kamer van Koophandel. Wanneer een DOC Italiaanse wijn vijf jaar lang van slechte kwaliteit is dan zal deze degraderen naar een IGT-wijn. Een DOC-wijn is dus van een hoge kwaliteit die aan veel eisen moet voldoen. Bij de klasse DOCG dus die laatste G achter de DOC titel geeft aan dat de Italiaanse wijn van superieure kwaliteit is. Deze moet aan de allerhoogste eisen voelden. Bij een DOCG etiket is het verplicht om het oogstjaar te vermelden. Door deze wetgevingen heeft Italië het aller strengste wijnbeleid ter wereld. Nergens wordt de kwaliteit van de wijn wellelijk bepaald. Bij Italiaanse wijn bestellen kan rekening gehouden worden met al deze classificaties.

Reageren is niet mogelijk.