Je Apple Mac start niet meer op, wat nu?

Je Apple Mac start niet meer op, wat nu?

Wanneer je ontdekt dat je Apple Mac niet meer opstart is dat natuurlijk best een groot probleem, bijvoorbeeld omdat je dan niet verder kunt met het project waar je gisteren nog zo lekker aan had zitten werken. Er hoeft echter nog niet zo veel aan de hand te zijn. Met de stappen die we je hieronder geven moet het mogelijk zijn je Apple Mac in no time weer aan de praat te krijgen. Mochten de stappen niet voldoende zijn of ben je niet zo technisch, dan kun je de reparatie ook uit laten voeren door een gespecialiseerd computerbedrijf als PC Refresh.

Welke stappen moet je nemen?

Zoals je al hebt kunnen lezen, leggen we je nu uit welke stappen je moet nemen om ervoor te zorgen dat je Apple Mac weer als een zonnetje gaat draaien.

Stap 1: doe een eerste controle

Het is belangrijk te beginnen met het controleren of je Apple Mac wel echt niet meer opstart of dat deze alleen niet meer aan gaat. Om daar achter te komen dien je op de powerknop van je Mac te drukken. Heb je dat gedaan, maar hoor je daarna niet het geluid van de fan die aangaat, geen opstartgeluid, blijft het beeld op zwart en gaan er geen lampjes branden? Dan weet je dat je computer niet aangaat en dus niet eens aan opstarten toekomt. Is dat het geval, dan raden we je aan de reparatie aan deskundigen over te laten.

Gaat je Apple Mac wel gewoon aan, maar kun je niet verder? Dan betekent dit dat deze echt niet opstart en ga je naar stap 2.

Stap 2: start je Mac op in ‘Recovery Mode’

Wanneer je Apple Mac niet wil opstarten, moet je eerst zeker weten dat er geen probleem is met de harde schijf en dat het echt het besturingssysteem is dat niet wil laden. Om daar achter te komen dien je gebruik te maken van ‘Disk Utility’. Zet hiervoor je Mac uit en houd de Command-R-toets ingedrukt. Je kunt de toetsen uiteraard weer loslaten op het moment dat het logo van Apple verschijnt. In een apart schermpje zul je nu naar ‘Disk Utility’ kunnen gaan en daarop kunnen klikken. Klik vervolgens op ‘Verify Disk’ om te checken of je harde schijf kapot is. Is dat het geval, dan kun je hiervoor het best contact opnemen met de experts van Apple zelf en de reparatie aan hen overlaten. Is dat niet het geval, dan ga je naar stap 3.

Stap 3: start je Mac op in ‘Safe Mode’

Wanneer je je Apple Mac in ‘Safe Mode’ opstart, gaat het systeem zelf na waar de eventuele fout zit die ervoor zorgt dat je Mac niet meer opstart. Als het even meezit, kun je je Mac hierna ook weer via de normale weg opstarten. Om je Mac in ‘Safe Mode’ op te starten, dien je ‘m weer uit te zetten en op te starten terwijl je de Shift-toets ingedrukt houdt. Als het goed is, verschijnt het logo van Apple nu op je beeldscherm. Start je Mac een paar minuten later op in reguliere modus en kijk of dat werkt.

Wat als het probleem nog niet is opgelost?

Heb je de 3 bovengenoemde stappen doorlopen, maar start je Apple Mac nog steeds niet op? Schakel dan de hulp in van een gespecialiseerd computerreparatiebedrijf als PC Refresh in. Dit bedrijf is gevestigd in Den Haag, maar omdat je je niet opstartende Mac voor een reparatie ook altijd gratis verzekerd op kunt sturen, hoef je niet in Den Haag te wonen om gebruik te kunnen maken van de expertise van dit bedrijf.

We hopen dat het defect aan je Apple Mac snel weer verholpen is en gaan ervan uit dat de reparatie succesvol zal verlopen.

Reageren is niet mogelijk.