Hygiëne is een pre bij de voedselindustrie

Hygiëne is een pre bij de voedselindustrie

Het veilig omgaan met voedsel vanaf het begin

Handen wassen voordat je het eten gaat klaarmaken en voordat je gaat eten. Vlees goed verhitten. Rauwe en klaargemaakte voeding gescheiden houden. We doen het allemaal te voorkomen dat voedselvergiftigingen en -infecties om de hoek komen kijken. Maar het veilig omgaan met je voedsel begint al veel eerder. Bij de productie namelijk. Als je een producent bent van voedsel dan is het heel belangrijk om verantwoordelijkheid te dragen. Hygiëne staat voorop tijdens het hele productieproces. Van het produceren van voedsel, tot het verpakken en het vervoer. Geen enkele bacterie mag de kans krijgen om het voedsel te verknallen. Daarom is het verpakken van voedsel ook zo ontzettend belangrijk. Dit weerhoudt bacteriën ervan om binnen te dringen en het voedsel aan te tasten. Een goede manier om het voedsel te verpakken is MAP verpakken.

Wat houdt MAP verpakken in?

We hebben het net al even gehad over hoe belangrijk het is om het voedsel op een goede manier te verpakken. Dit is MAP verpakken. Maar wat is MAP verpakken eigenlijk? Deze manier van inpassen zorgt ervoor dat bacteriën niet bij het product kunnen komen om deze te bederven. Ieder gas die hierbij gebruikt wordt werkt bacterieremmend, zodat de houdbaarheid van het product gemakkelijk verlengd kan worden. De gassen die het meest worden toegepast bij MAP verpakken zijn: stikstof, koolstofdioxide en stikstof.

Welk gas is voor mij het meest geschikt?

We hebben het net ook al even gehad over de gassoorten die toegepast worden bij MAP verpakken. Maar wanneer kies je nou precies voor welke gassoort? De meest gebruikte gassoort bij de map verpakken is koolstofdioxide. Koolstofdioxide verlaagd de pH-waarde van het product door te reinigen in biologische membranen. Door het oplossen van koolstofdioxide kan er schijnvacuümeffect optreden. Zuurstof zorgt ervoor dat gesneden vlees zijn natuurlijke kleur behoudt. Stikstof wordt ingezet om oxidatie tegen te gaan en schijnvacuümeffect te voorkomen.

Reageren is niet mogelijk.